ARHITECTURA ECO

Arhitectura eco - Arhitectura Ecologica - Proiecte de Protectia Mediului

 

ISTORIC

Constructiile ecologice au fost concepute inca din antichitate.Omul si-a gasit adapostul mai intai in edificii de piatra naturale apoi a existat o evolutie pe masura ce acesta  a devenit mai inteligent. Case de lemn si case de pamant au aparut pe masura ce omul a invatat sa foloseasca unelte. De la edificiile de nuiele, corturi sau bordee de pamant, acesta a reusit sa ajunga in prezent la o tehnica si tehnologie evoluata capabila sa produca cele mai impresionante edificii umane.

Constructiile ecologice au fost produse sub conceptul de arhitectura eco. Ele au fost promovate in Europa in urma cu aproximativ 40 de ani. Construirea acestora a devenit o necesitate si datorita crizei petrolului din anii 70 cand au aparut serioase probleme privind poluarea mediului si consumul exagerat de energii conventionale necesar pentru construirea si exploatarea cladirilor. Astfel, in Germania de exemplu, construirea de cladiri verzi a inceput inca de acum 25 de ani; in SUA, Consiliul Constructiilor Verzi a fost fondat in 1993, iar in ultimii ani, tari precum Franta, Austria si Marea Britanie se focuseaza din ce in ce mai mult pe aceasta problema.

Fiind un concept mai recent, arhitectura ecologica nu beneficiaza înca de o definitie clara. Astfel sunt evidentiate doua abordari: arhitectura "verde" (ecologica) si cea durabila. Prima reprezinta practica de a creste eficienta cu care constructiile si terenul adiacent utilizeaza si preiau energia, apa si materialele, si reducerea impacturilor negative ale acestor constructii asupra sanatatii omului si mediului prin îmbunatatirea metodelor de proiectare, constructie, utilizare, mentinere si demolare, iar ultima înseamna conformarea arhitecturii "verzi" cu principiile durabilitatii socioeconomice si ecologice. În practica, produsele arhitecturii ecologice sunt reprezentate de locuintele pasive, cu zero emisii, verzi, ecologice, durabile sustenabile etc1.

O cladire ecologica este o constructie care a fost proiectata in scopul de a fi eficienta din punct de vedere energetic si pentru a avea un impact redus asupra poluarii mediului. Pentru realizarea acestui lucru sunt sunt necesare noile  tehnologii precum: izolarea termica imbunatatita, folosirea in mai mare masura a sticlei, folo­sirea unor surse de lumina eficiente energetic, incalzirea solara a apei, un management mai bun al consumului de apa si utilizarea respon­sabila a lemnului forestier si a materialelor reciclate. In construirea de cladiri este foarte impor­tant sa se tina cont si de tehnicile mai vechi, in principal despre pozitionarea cladirilor si despre folosirea ferestrelor astfel incat in timpul iernii sa se profite din ce in ce mai mult de caldura furnizata de soare, iar pe timp de vara constructia sa beneficieze de surse de umbra. 2

the jake's

the jake's

the jake's

Jake's -Treasure Beach, Jamaica

Sursa: www.islandoutpost.com/Jakes/

 


Hacienda san Jose

Hacienda san Jose

 

 

 

O definitie mai larga a constructiilor verzi sau ecologice include adoptarea surselor de energie rege­nerabila, construirea cladirilor in apropierea retelei de transport in comun si realizarea unui echilibru intre energia necesara constru­irii unei cladiri si cantitatea de energie econo­misita de-a lungul perioadei sale de viata. Caracteristic cladirilor verzi este faptul ca ofera posibilitatea protejarii mediului atat in timpul construirii si folosirii lor, cat si ante­rior, prin utilizarea de materiale cu toxicitate redusa, reciclabile si regenerabile si a unor sisteme ajutatoare, precum cele de incalzire a apei cu ajutorul energiei solare.­ Arhitectura ecologica impune scaderea consumului de energie, a poluantilor si a materialelor implicate.3 La sfârsitul anilor '70, ideea de "ecologic" a devenit sinonimă cu "conservarea energiei". Ultima decadă a sec. 20 a fost dedicată unei abordări holistice în care erau luate în considerare, pe lângă poluarea rezultată din procesul de utilizare a clădirii si cea rezultată din procesul de constructie sau din cel de demolare. Spectrul factorilor de mediu ce trebuie luati în considerare este acum mult mai complex.

Hacienda San Jose - Mexico  
Sursa:www.haciendasmexico.com/sanjose/overview.php  

CARACTERISTICILE ARHITECTURII ECOLOGICE :

a. Utilizarea, la intregul lor potential, a resurselor si energiilor naturale regenerabile disponibile.
b. Utilizarea elementelor de clima si a vegetatiei pentru optimizarea relatiei constructiilor cu mediul înconjurator.
c. Reducerea energiei înglobate in materiale si tehnici de constructie precum si a energiei necesare în exploatare.
d. Folosirea structurilor constructive sensibile la mediu - structuri ce reactioneaza la modificarile de mediu.
e. Elemente interdisciplinare.
   Aceste elemente / caracteristici ale proiectarii constructiilor ecologice sunt rezultanta aplicarii, in tehnică si design, a celor doua principii ale ecologiei mediului construit: integrarea naturii în arhitectura si integrarea arhitecturii în natură, menite ca împreună să realizeze, simbioza dintre mediul natural si cel construit.

 

AVANTAJELE ARHITECTURII ECOLOGICE:

 

Partea buna in ceea ce priveste cladi­rile verzi este ca ele nu implica aproape nici un aspect negativ. Avantajele construirii unei cladiri conform principiilor din arhitectyra ecologica ar trebui sa poata determina pe oricine sa se gandeasca bine inainte sa achizitioneze o cladire si sa ia in considerare cumpararea uneia ecologica. Beneficiile constructiilor ecologice sunt vizibile si se observa, in primul rand, in cazul facturilor la curent, care se reduc considerabil. Perioadele de recuperare a banilor investiti in folosirea diferitelor materiale si tehnici ecologice pot fluctua, insa. De exemplu, suma investita pentru izolarea termica si iluminarea eficienta poate fi recuperata in aproximativ un an sau doi. Singura problema ar putea fi costurile ridicate ale unui sistem de generare a electricitatii cu ajutorul pano­urilor solare fotovoltaice, insa chiar si aceste sisteme se vor ieftini in viitor. Potrivit specia­listilor, daca o cladire este construita ecologic de la bun inceput, costul ei il poate depasi cu maximum cinci procente pe cel al unei constructii realizate traditional.

Scopul acestei pagini este de educare si constientizare asupra pericolelor provocate de expansiunea neecologica a asezarilor umane.

 

Bibliografie:

1www.romanianecologicalsociety.ro
2 www.cariereonline.ro/MAI_VERDE,_MAI_EFICIENT
3 www.cariereonline.ro/MAI_VERDE,_MAI_EFICIENT
4 arh. Adrian Moleavin - Constructii ecologice (I) - www.sporulcasei.ro
5 arh. Adrian Moleavin -  Constructii ecologice (I) - www.sporulcasei.ro
6 arh. Adrian Moleavin -  Constructii ecologice (I) - www.sporulcasei.ro
7 panourisolare.org/energie-solara-ce-este-energia-solara 
www.preferate.ro › Astronomie 
www.biodieselmagazin.ro/.../pe-scurt-despre-energia-eoliana
10 www.energie-eoliana.com

11  ro.wikipedia.org/wiki/Energie_solară11